Leírás
Kalap: 5-15 cm átmérőjű, domborúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő, felszíne fiatalon bársonyos-nemezes, sima majd berepedező, később pikkelyesen felszakadozó, színe húsbarna, szürkésbarna, bíborbarna, feketésbarna.
Termőréteg: tüskés szerkezetű, a tönkre kissé lefutó, a tüskék 0,3-1 cm hosszúak, szürkés majd bíborbarnás színűek.
Tönk: 3-9 cm hosszú és 1-3 cm széles, hengeres vagy lefelé elvékonyodó, nemezes, szálas, ritkán felpikkelyesedő, húsbarnás, néha foltokban ibolyás árnyalatú, majd sötétbarna színű, a tövénél kékeszöldes árnyalatokkal.
Hús: vastag, rugalmas, később szívós, fehéres színű, a tönk tövében, eltérő mértékben kékeszöldes színű, lisztszagú, keserű ízű.
Élőhely: Júniustól októberig, savanyú talajú lomberdőkben, főleg bükk és tölgyek alatt terem, de fenyőerdőkben is előfordulhat.
Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten: Egész Európában erősen visszahúzódóban lévő faj: Németország Baden-Würtemberg tartományában 1975 óta eltűnt, csupán két ponton regisztrálták újabban. A légszennyezés és az erdőtalajok eutrofizációja miatt a nemzetség minden faja veszélyeztetett. Hazánkban, élőhelyeinek kis kiterjedése és egyben e területek csökkenése teszi indokolttá védelmét.
Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft